12 de desembre de 2015

L'ONU fa història: aprovat l'acord de París contra el canvi climàtic

Alegria desfermada per una jornada "històrica". El text definitiu obliga tots els estats a fer "esforços de mitigació" cada cop més ambiciosos
La sessió plenària de la cimera de l 'ONU pel Canvi Climàtic, la COP21, ha aprovat aquesta tarda l'històric acord de París contra el canvi climàtic en una sessió plenària que s'havia retardat dues hores per la petició del G77 d'un canvi d'última hora en el text, que finalment no s'ha fet.
El president de la COP21 i ministre d'Exteriors francès, Laurent Fabius, ha donat finalment el cop de martell que marca l'acord, després de demanar objeccions i que ningú aixequés la mà. L'aprovació ha estat rebuda amb una intensa ovació de tota la sala. L' alegria s'ha desfermat en el moment de ser aprovat el document, i Fabius s'ha abraçat amb la secretària de l'ONU pel canvi climàtic, Christiana Figueres, i el president de França,François Hollande.
Els aplaudiments s'han repetit al llarg de les intervencions, ja que després de l'aprovació alguns estats han pres la paraula per expressar la seva opinió i Fabius ha agraït la tasca de tot el seu equip. L'exvicepresident dels EUA Al Gore aplaudia a primera fila, al costat de la ministra de Medi Ambient francesa, Ségolène Royale, i unes files enrere també ho feia el secretari d'estat dels EUA, John Kerry.
Fins i tot pels passadissos del centre de convencions Le Bourget, on té lloc la COP21, es reproduïen els aplaudiments i crits d'ovació espontanis, que demostraven el grau d'acord també dels observadors amb l'acord tancat. L'únic moment de tensió ha estat quan s'ha donat la paraula a Nicaragua, que ha expressat el seu desacord amb diversos punts del text. Els seus representants han assegurat que no el poden acceptar i han criticat que no se'ls hagués donat la paraula". "Moltes gràcies per les seves paraules, que sense dubte inclourem en el nostre informe", li ha respost Fabius.
El  text de l'acord contra el canvi climàtic a París obliga tots els estats a presentar compromisos de mitigació del canvi climàtic i que aquests plans "suposin una progressió en el temps", és a dir, que es revisin sempre a l'alça. Els compromisos de mitigació, expressat en genèric, poden ser de molts tipus, des de retallar emissions fins a alentir-ne el creixement o  incrementar el percentatge d'energies renovables. 
Pel que fa a les  retallades en les emissions de CO2, els països desenvolupats són els únics obligats a fer-ho, mentre que per a la resta es diu que " haurien de seguir millorant els seus esforços de mitigació" i se'ls " encoratja" a reduir les seves emissions. Aquesta és una concessió lògica als països en via de desenvolupament i especialment a l'Índia i la Xina, entenent que encara hauran de seguir creixent en emissions durant un temps per fer efectiu el seu procés de desenvolupament, però se'ls demana que intentin créixer reduint l'empremta de carboni.
L'acord preveu donar " suport als països en via de desenvolupament" perquè puguin dur-los a terme.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada