4 de desembre de 2015

L'anticicló fa baixar més d'un pam el nivell del mar

La persistència de les altes pressions durant els últims dies ha avançat les minves de gener
Les algues han quedat al descobert a Badalona. ORIOL RODRÍGUEZ
D'entre els fenòmens clàssics de l'hivern un dels més habituals és el de la baixada del nivell del mar en situacions de molta calma i de pressió atmosfèrica alta. Se'n sol dir les minves de gener, perquè és en aquest mes quan són més habituals aquest tipus de situacions, però enguany la persistència de l'anticicló durant els últims dies ha afavorit que el nivell del mar hagi baixat ja al mes de desembre.
El fenomen es produeix quan augmenta la pressió atmosfèrica, que no és altra cosa que la mesura del pes de la columna d'aire que suportem a tota hora sobre els nostres caps. El pes de l'atmosfera no és sempre el mateix, les seves variacions són molt sovint un factor dels canvis de temps, però també poden ser factors que augmentin el mal de cap o dolors articulars en les persones. Quan la pressió és especialment alta obliga el mar a recular uns centímetres.
Segons ha pogut constatar i fotografiar el meteoròleg i observador Oriol Rodríguez, el nivell del mar avui és més d'un pam inferior a l'habitual, fet que ha deixat a la vista les algues al sobreeixidor del carrer de Mar de Badalona. És molt possible que la pressió es mantingui durant tot el pont per sobre dels 1.030 hPa, de manera que si us acosteu al mar els dies vinents segurament podreu constatar aquesta baixada del seu nivell.
Dilluns la pressió va arribar fins als 1.035 hPa a Barcelona, durant la setmana havia tendit a recular però des d'ahir a la tarda s'ha tornat a situar per sobre dels 1.030 hPa, segons dades de l'observatori del Meteocat ubicat al barri del Raval de Barcelona. El punt d'equilibri entre el que es considera una situació d'altes o baixes pressions se situa al voltant dels 1.013 hPa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada