1 de maig de 2010

AIGUA EXTRATERRESTRE

Brad Scriber, National Geographic.
La Terra no és l'únic lloc del sistema solar que conté aigua.Els satèl·lits d'altres planetes poden ser encara més humits. Els guèisers de vapor de "Encélado", una lluna de Saturn, suggereixen que prop de la superfície existeix una font líquida, mentres que un oceà sota la capa gelada d'"Europa", una lluna de Júpiter, podria contenir més del doble d'aigua que el nostre planeta.
L'aigua existeix a la Terra perquè la nostra atmosfera impedeix que el líquid es dispersi flotant o es desintegri per efecte de la radiació solar. En altres llocs, com en els pols i en les latituds mitges de Mart, es troba principalment en forma de gel. Però en alguns, com a Titan, una lluna de Saturn on els dipòsits de líquid podrien ser 15 vegades més grans que els mars terrestres, és possible que l'amoníac i altres substàncies químiques facin baixar el punt de congelació i mantinguin els oceans salats.
Podem aprofitar alguna cosa d'aquesta aigua? Segons els científics, algun dia els viatgers de l'espai podrien beure el gel fos de la Lluna o convertir-lo en oxigen o en combustible per viatjar a Mart. Fins llavors, quant més sapiguem de com i on es conserva l'aigua, millor entendrem aquest recurs tan preciat a la Terra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada